arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Zelená stolice – Kdy je důvod k obavám?

Když mluvíme o barvě stolice, vše, co se odchyluje od normálních hnědých až tmavě hnědých odstínů, může vyvolat obavy. Žlutá stolice možná mnohým nepřipadá tak děsivá, ale červená či zelená barva už je pro většinu podezřelá. Není důvod k panice, protože často jde jen o následek konzumace určitých potravin nebo barviv v nich obsažených. V každém případě, pokud se jakákoli barva odlišná od průměru objevuje opakovaně či pravidelně, vyplatí se jít věcem trochu na kloub. Stolice toho prozradí mnoho.

Domácí testování stolice má své opodstatnění, abychom získali jasno o celkovém stavu našeho trávení a prostřednictvím něj i našeho zdraví. Dokonce se na ni nemusíme ani dívat, a přesto dokážeme posoudit jednu z jejích podstatných vlastností – její tuhost a snadnost vyprazdňování. Zácpa, kterou cítíme okamžitě, je například jedním z příznaků stravy chudé na vlákninu a nedostatečného příjmu tekutin. Jejím opakem je řídká stolice a průjem, které mohou naznačovat různá onemocnění či infekce trávicího systému.

Kromě konzistence lze ze stolice vyvodit i množství užitečných závěrů na základě její barvy. Pokud se objeví zelená stolice, může to naznačovat dokonce i vážné poruchy trávicího systému. (1) V takovém případě je vhodné zvýšit příjem vlákniny, což lze s největší pravděpodobností dosáhnout správným stravováním, stejně jako kvalitními doplňky stravy.

Když přijímáme potravu, významná část tuhých jídel se během trávení štěpí v trávicím systému, zejména v žaludku a v tlustém střevě, a následně se vstřebává – jde především o vitaminy, minerální látky, stopové prvky atd. Zbylé odpadní látky se pak vylučují konečníkem.

Ačkoli je stolice pro mnoho lidí v moderní době tabu, její konzistence, tvar a zápach mohou odhalit celou řadu zdravotních problémů. Důležitým zdrojem informací je i její barva, z níž lze usuzovat na příčiny trávicích potíží – a dokonce i na to, zda změny způsobilo chybění nebo nadměrná konzumace některé potraviny, případně přítomnost nějakého parazita. Podívejme se tedy, co může způsobovat vznik stolice zelené barvy.


Není jedno, jaké má stolice zbarvení

V řadě případů může změnu barvy stolice ovlivnit konzumace určitých potravin. Když se změna barvy objeví jen příležitostně, není důvod k obavám a není třeba se lekat. Tento jev však může souviset také s některým – mírnějším či závažnějším – onemocněním, případně s užíváním některých přípravků. Častěji je ale příznakem poruchy trávicího systému nebo konkrétního trávicího orgánu. V takovém případě jde nezřídka o následek nezdravého životního stylu a stolice abnormální barvy se objevuje jako jeden z průvodních příznaků. V takových situacích může být stolice dokonce řídká a zapáchající.


Proč není stolice hnědá?

Jednou ze složek žluči je bilirubin, což je produkt rozkladu hemoglobinu. Během metabolismu z něj vzniká sterkobilin, který dává stolici její hnědé zbarvení. Když však potrava prochází tlustým střevem příliš rychle, organismus nestihne zpracovat biliverdin – pigment, který se rovněž nachází ve žluči – a stolice nezhnědne, ale získá nazelenalý odstín. Právě proto se při průjmu často objevuje zelená barva stolice.

Na vzniku tohoto zabarvení se mohou podílet také potraviny bohaté na chlorofyl, jako například čerstvý špenát, rukola, petržel, brokolice, hlávkový salát, zelené fazolky či hrášek, ale také potraviny s vysokým obsahem železa a doplňky stravy s obsahem železa.

Pokud nazelenalé zbarvení stolice způsobují právě tyto druhy zeleniny, nejde o nic vážného, protože jde o mimořádně zdravé potraviny, jejichž konzumace se rozhodně doporučuje.

Nazelenalý odstín stolice se může objevit také v důsledku potravinářských barviv, která se používají zejména v balených potravinách – obzvlášť u lidí citlivých na tyto látky. Pokud například dítě snědlo na narozeninové oslavě dort s polevou obarvenou umělým barvivem, rodič by se následující den neměl divit, pokud v míse uvidí něco nezvyklého.

Podle článku „Proč je stolice zelená?“ může být zelená stolice způsobena konzumací zelených potravin, užíváním některých léků nebo přítomností trávicích potíží, přičemž ve většině případů nejde o vážný problém. (2)


Stolice zbarvená do zelena – na vině mohou být i léky

Užívání některých léků, například antibiotik, může rovněž stát za nezvyklým zbarvením stolice. Preháňadlá (laxativa) výrazně snižují účinnost vstřebávání živin, což usnadňuje pronikání barviv do stolice. Některá antibiotika zase ničí prospěšné střevní bakterie a nedostatek mikroorganismů je dalším možným důvodem změny barvy. Ve většině případů však jde o dočasnou změnu, která po ukončení léčby sama odezní.


Když zelená stolice upozorňuje na onemocnění

Není třeba podléhat panice ani hned myslet na to nejhorší! Je sice pravda, že nezvyklá barva stolice může být i známkou nádorového onemocnění, ale u rakoviny mívá stolice obvykle černou nebo dehtovou barvu. To zpravidla naznačuje krvácení někde v horní části trávicího traktu.

Mnohem pravděpodobnější je, že za zelenou barvou mohou stát tato onemocnění: akutní zánět žaludku a střev (gastroenteritida), ulcerózní kolitida, respektive zánět tlustého střeva způsobený bakteriemi Clostridium nebo Pseudomonas aeruginosa. Zřídka může být příčinou takzvaný „Mirizziho syndrom“ – komplikace spojená se žlučníkovými kameny. Zelenou stolici může způsobit také syndrom dráždivého tračníku (IBS), stejně jako trávicí potíže vyvolané lepkem nebo konzumací pálivých koření. Zodpovědná může být i choroba graft versus host (štěp proti hostiteli) jako komplikace po transplantaci kostní dřeně.


Vláknina – účinná pomoc při poruchách trávení

Pokud má stolice nazelenalé zbarvení, často to signalizuje poruchu vstřebávání nebo trávení. V takových případech mohou být nápomocné přírodní vlákniny, které čistí střevní trakt od škodlivých usazenin bránících využití živin. Přírodní doplněk stravy Clean Inside® obsahuje 20 druhů rozpustné a nerozpustné rostlinné vlákniny – tedy doporučené denní množství –, pomáhá odstranit zácpu, upravit trávení a obnovit rovnováhu střevní mikroflóry. Jelikož zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi po jídle, jeho užívání je obzvlášť doporučováno pro diabetiky.


Upozornění!

Pokud má stolice nadále zelenou barvu, pravidelně se takto zbarvuje, případně je hlenovitá nebo krvavá, není na místě čekat – rozhodně je vhodné navštívit lékaře. Stejně tak je třeba vyhledat odbornou pomoc, pokud se k potížím přidají další příznaky, jako jsou horečka, nechutenství, špatné trávení nebo celkově zhoršená kondice. Tyto příznaky mohou signalizovat vážnější problém, avšak včasná diagnostika a správně zvolená léčba výrazně zvyšují šanci na úplné uzdravení.


Vědecké zdroje:
1. https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/green-poop-whats-going-on
2. https://www.healthline.com/health/digestive-health/why-is-my-poop-green