Vlákninový doplněk na podporu trávení a změkčení stolice. Čisticí vláknina pomáhá důkladně vyčistit tlusté střevo od nahromaděných usazenin a zároveň přispívá k prevenci vzniku nových nánosů.
Přípravek proti parazitům, který obsahuje pečlivě vybrané byliny a rostliny známé svými antiparazitárními účinky. Pomáhá odstraňovat střevní parazity a jejich vajíčka z tlustého střeva i dalších částí organismu.
Bylinný čaj podporující správnou činnost střev. Obsahuje směs 13 pečlivě vybraných rostlin. Přispívá k normální funkci střev a k pravidelnému vyprazdňování. Neobsahuje kofein.
Jedinečná kombinace produktů pro kompletní očistu střev. Program Clean Inside® se skládá ze tří produktů, které jsme vyvinuli speciálně pro co nejdůkladnější a nejpřirozenější vyčištění tlustého střeva.
Jedinečná kombinace produktů pro komplexní detoxikaci. ToxiClean detoxikační kúra byla vyvinuta tak, aby při použití společně s programem Clean Inside ještě účinněji čistila a detoxikovala vnitřní orgány, a tím přispívala k zdravým každodennímu životu.
Bylinný doplněk stravy podporující detoxikaci a očistu jater. Pomáhá organismu s vylučováním nejrizikovějších těžkých kovů během očisty krve, jater, ledvin a dalších orgánů.
Kvalitní probiotikum s 50 miliardami živých kultur a 15 pečlivě vybranými probiotickými kmeny podporuje správnou funkci vašeho trávicího a imunitního systému.
Širokospektrální komplex vitaminů a minerálních látek. Doplňuje spotřebované živiny vitaminy a minerály, čímž podporuje přirozené detoxikační procesy organismu.
Doplňek stravy s vysokým obsahem účinných látek, který poskytuje potravu pro prospěšné bakterie nacházející se v tlustém střevě.
Probiotikum + prebiotikum v jedinečné kombinaci. Komplexní program na podporu střevní mikroflóry a zdraví trávicího traktu. Denní dávka obsahuje 50 miliard prospěšných probiotických bakterií s 15 kmeny, v synergii s PrEbiotix Ultra, který zahrnuje 4 druhy prebiotických látek. Jednou z nich je ResistAid®, oceněný několika inovačními cenami.
Obsahuje trávicí enzymy s vysokým obsahem účinných látek, které pomáhají předcházet většině zažívacích potíží, jako je nadýmání, plynatost, křeče, pálení žáhy, zpomalené trávení, podráždění nebo jiné zažívací obtíže. Užívaný během jídla podporuje správné trávení.
Jedna kapsle obsahuje 12,5 miliardy životaschopných probiotických bakterií, které podporují zdravé složení střevního mikrobiomu v tlustém střevě. Pomáhají při sklonu k zácpě a podporují pravidelnou činnost trávicího traktu. Zároveň přispívají k obranyschopnosti a ochraně střevní sliznice.
Parasic Junior je antiparazitární bylinný sirup určený pro děti. Je tak lahodný, že si ho děti budou samy žádat! Představuje ideální řešení, jak děti zbavit nepříjemných parazitů.
Bylinný přípravek na podporu a ochranu jater
Přírodní řešení proti žaludečním vředům a refluxu. Urychluje hojení vředů v trávicím traktu a podporuje regeneraci střevní sliznice.
Swiss Fiber Daily® – bylinný přípravek bohatý na vlákninu. Chytré řešení pro zdravé trávení, nejen na cesty. Polysacharidy Floracia® pocházející z akácie přispívají k posílení imunitního systému.
Bylinné kapsle na ochranu a regeneraci jater
Hepadone Protect® – kombinace 10 léčivých bylin. Může přispívat k udržení zdravé funkce jater.
Jedinečná kombinace produktů pro komplexní ochranu jater. Kúra obsahuje celkem 16 aktivních látek, které podporují obnovu jaterní tkáně.
Vlákninový přípravek na podporu hubnutí. Svou jemnou ovocnou chutí, příjemnou texturou a pečlivě vybranými, přírodními extrakty napomáhá dosažení dietních cílů.
Prevence začíná včasným rozpoznáním varovných znamení organismu
Jedinečné složení a přírodní účinné látky pro dlouhodobé hubnutí. Obsahuje vlákninu FitForm® podporující metabolismus a FitForm® Flora s probiotickými bakteriálními kmeny, které napomáhají hubnutí.
Swiss ProbiotiX HerCare je nová generace probiotik pro ženy; obsahuje 7 pečlivě vybraných kmenů a až 10 miliard živých kultur v jedné kapsli, které přispívají k obnovení rovnováhy střevní a vaginální mikroflóry.
Swiss ProbiotiX HerCare® + D-manóza a brusinky – nová generace ženských probiotik, která přispívá k obnovení rovnováhy střevní i poševní mikroflóry. Díky synergii s D‑manózou a brusinkovým extraktem zároveň napomáhá snižovat výskyt infekcí močových cest a podporuje jejich přirozenou čistotu.
Přirozená ochrana pro zdraví močových cest
Imunitní duo – kapky s vitamínem D3 a DetoXvital, kapsle s jedinečným složením bohatým na vitaminy, minerály a rostlinné extrakty
Doprava zdarma při objednávce nad 1500 Kč!
Mezisoučet: 3 064 Kč
Zobrazit košíkPokladna
Published on 2024.11.26.
Obsah
Divertikulitida je civilizační onemocnění, jehož vznik často souvisí se způsobem stravování a je následkem chronické zácpy. Toto onemocnění způsobuje zánět malých váčků, takzvaných divertikul. Tyto váčky (divertikuly) se nacházejí na vnitřní straně trávicí soustavy, zejména v tlustém střevu, přesněji na jeho slabších místech. Vážnější zdravotní problémy se objeví tehdy, když se divertikuly infikují a vznikne zánět střeva – diverticulitis
Hlavní příčinou divertikulitidy je nedostatek vlákniny chybějící ve stravě. Toto onemocnění je známé od té doby, kdy se v jídelníčku objevily první zpracované potraviny a potraviny bez vlákniny a navíc se snížila konzumace ovoce, zeleniny a luštěnin. Proto se zánět střeva objevuje zejména v průmyslově vyspělých zemích.
Koho ohrožuje nejvíc? Odpověď je jasná. Místo celozrnného pečiva dáváme přednost tomu, které je vyrobeno z bílé mouky? Nekonzumujeme denně půl kilogramu čerstvé a dušené zeleniny nebo čerstvého ovoce? Trápí nás už delší dobu zácpa? Máme víc než čtyřicet let? Pokud jsme na všechny otázky odpověděli kladně, zánět střeva na nás čeká jako na jistého adepta.
Tlusté střevo je nejzranitelnější částí trávicího systému. Základ onemocnění totiž představují malé váčky na sliznici, které stlačují svaly tlustého střeva, a pokud vzniknou, zůstanou tam natrvalo. Pokud se jich vytvoří velké množství, hovoříme o onemocnění divertikulitida tlustého střeva. Většina váčků se tvoří v oblastech, na kterých je při vyprazdňování střeva největší tlak. Je to zejména v oblasti sigmoidu nebo v dolní části tlustého střeva, protože při vytlačování tuhé stolice (defekace) se ve střevu zvyšuje tlak a v slabších částech se sliznice roztáhne.
Malé váčkovité vypoukliny se objevují podél stěny tlustého střeva. Jsou jako malé balony, které vznikají na oslabených částech gumy na kole. Velikost divertikuly se pohybuje od 3 mm třeba až do 3 cm, před čtyřicátým rokem života vzniká ojediněle. Riziko jejich vzniku věkem narůstá, ve věku nad 80 let vzniká téměř u každého. Proč? K jejich vzniku kromě stravy chudobné na vlákninu přispívá i obezita, chronická zácpa, postupné oslabení pojivových tkání v pozdním věku a také kortikoidová terapie, chemoterapie a imunosuprese.
Divertikulitida totiž úzce souvisí s životním stylem a stravovacími návyky. Toto onemocnění je u domorodých kmenů prakticky neznámé, nikdo ho nezaznamenal ani během předcházejících století, kdy byl v stravě lidí dostatek vlákniny. Největší význam má to, že potrava neobsahuje dostatečné množství vlákniny, následkem čeho je chronická zácpa. Pokud je množství vlákniny dostatečné, stolice zřídne, sníží se vnitřní tlak ve střevu a obsah střev se snadněji pohybuje. Proto, pokud zvýšíme množství přijaté vlákniny, můžeme se vyhnout nebo alespoň zmírnit riziko vzniku zánětu střeva, čím se vyhneme nepříjemným příznakům, které doprovázejí divertikulitidu.
Ve většině případů se neobjevuje žádný problém. Pokud ano, potom je řeč o bolesti břicha, podbřišku, pocitu plnosti, nadýmání břicha nebo problémech s vyprazdňováním. Komplikace však mohou být velmi dramatické. Může se to stát tehdy, pokud se v některém váčku zasekne nestrávená potrava, divertikuly se infikují a vznikne zánět střeva – divertikulitida, který se může rozšířit i do okolí divertikul. Příznaky jsou vysoká teplota, která je doprovázena typickou bolestí v levé části břicha. Zánět často signalizuje krvácení konečníku.
Divertikulitida může často způsobovat krvavou stolici. Zánět střeva totiž může poškodit cévy a způsobit krvácení a zanícený váček se může i natrhnout. Tehdy se infikovaný obsah střeva může dostat do břišní dutiny, kde způsobuje život ohrožující zánět pobřišnice – peritonitidu. V těchto případech břicho velmi bolí, ztvrdne, napne se a může se objevit i zvracení. Plyny nemohou ze střev odcházet a pacient může dostat i teplotu.
Zánět může mít i pomalý průběh a postupně se může rozšířit do okolních orgánů. Je to další vážná komplikace, kdy vznikají fistuly, které jsou abnormální, polodlouhé kanálky mezi střevem a močovým měchýřem nebo jinými orgány. Přes ně se mohou bakterie rozšířit do ostatních orgánů. U žen se často vytvoří kanálek, který spojuje tlusté střevo s pochvou. To je potom doprovázeno hnisavým výtokem nebo přítomností bakterií a bílých krvinek v moči. Močení je doprovázeno bolestí a pálením, které se vrátí i po antibiotické léčbě zaníceného močového měchýře.
Při bolesti břicha, krvavé stolici a jiných příznacích divertikulitidy je potřebný lékař! Bolest může v některých případech zmírnit ledový zábal na levé straně břicha. Nikdy nedávejme teplý zábal, protože ten urychlí průběh infekce, co může vést proděravění váčků. Lehčí případy se dají léčit antibiotiky a pomocí tekuté diety, co může zmírnit zatížení tlustého střeva. Těžkosti ve většině případů po několika dnech zmizí. Je třeba přejít na šetřící dietu a je možné jíst pouze kašovitou stravu, tedy v tomto případě nekonzumujme čerstvou zeleninu a ovoce, celozrnné pekařské výrobky, ovoce se semínky, kukuřici, pálivé koření a nepijme alkoholické nápoje a nápoje s obsahem kofeinu.
V případě akutního zánětu střeva – divertikulitidy, ale i v případě natržení okolí a stěny střeva a následujícího zánětu pobřišnice, je třeba vyhledat lékaře. V těchto dramatických situacích je třeba okamžitě vyhledat nejbližší chirurgické oddělení, protože je většinou potřebná nemocniční léčba nebo dokonce chirurgický zákrok. Do vyšetření nic nejezme ani nepijme.
V rámci prevence je nejideálnější, pokud budeme konzumovat stravu, která má vysoký obsah vlákniny. Vláknina podporuje tvorbu větší stolice, a proto není tlusté střevo při vyprazdňování nuceno se stahovat. Tím můžeme předejít vzniku divertikul, ale i tomu, aby se stolice vtlačila do váčků, co by mohlo vést k jejich zvětšení nebo by mohlo později způsobit zánět.
Vláknina tedy hraje klíčovou roli při prevenci vzniku komplikací, kterými může být zánět střeva nebo následné proděravění jeho daného úseku. Proto, pokud nám lékař stanoví jako diagnózu divertikulitidu, v první řadě s největší pravděpodobností doporučí změnu jídelníčku, abychom se mohli vyhnout operaci, která je v případě komplikací nezbytná. Je lepší konzumovat stravu, která má vysoký obsah vlákniny a na druhé straně je třeba se vyhýbat rafinovaným potravinám, jejichž následkem je zácpa a divertikulitida.
Naším prvořadým úkolem při prevenci vzniku zdravotních komplikací je, abychom konzumovali stravu s vysokým obsahem vlákniny. Jejím výborným zdrojem jsou luštěniny, chléb z celozrnné mouky a potraviny z neloupané pšenice – jídlo si můžeme posypat čerstvými otrubami. Pravidelně konzumujme zeleninu v různé formě (čerstvou, mírně tepelně upravenou nebo kyselou, např. zelí). Ovoce neloupejme a podobně jako zeleninu konzumujme v původním stavu, protože šťáva neobsahuje vlákninu. Vynikajícím zdrojem vlákniny je sušené ovoce: rozinky, švestky, meruňky, datle. Pozor: Pamatujme na to, že vláknina je velmi důležitá, ale její množství v stravě zvyšujme postupně a i změny ve stravování zavádějme postupně. Udělejme si plán na šest nebo osm týdnů, aby se mohly naše trávicí orgány připravit na změnu. Těm, kteří až dosud konzumovali stravu s nízkým obsahem vlákniny, bude vláknina v potravinách ze začátku způsobovat nadýmání břicha a nadměrnou tvorbu plynů ve střevech.
Pokud naše každodenní strava neobsahuje dostatek vlákniny, potom může být potřebné její doplnění. Nejbohatším přírodním zdrojem vlákniny je jitrocel – psyllium, které se vyrábí z očištěných semen jitrocele indického (Plantago psyllium sy, Plantago ovata). Po smíchání s vodou nabobtná, získá gelovou konzistenci a 40 krát zvětší svůj objem. Psyllium je podobně jako vláknina v některých obilovinách (oves, ječmen) rozpustná vláknina. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že vláknina, která se v něm nachází, má výraznější obsah než například ovesné vločky.
Pravidelnou konzumací psyllia se optimalizuje fyziologická činnost trávicího systému, zejména tenké a tlusté střevo.
Tím, že vláknina do sebe váže velké množství vody, zvětší objem obsahu střev a stimuluje pohyby střev. Při její přípravě je potřebné dodržet následující návod: jednu lžíci psyllia dáme do 200 ml tekutiny (voda, mléko, ovocná šťáva) nebo jogurtu či podmáslí, rozmícháme a ihned vypijeme. Následně vypijme ještě 250 ml vody. Při konzumaci vlákniny je důležitý pravidelný příjem tekutin!
Snižme příjem průmyslově zpracovaných potravin. Obecně platí, že nejsou zdravé, ale v případě divertikulitidy jsou vysloveně škodlivé. Do této kategorie patří: maso, sladkosti, mastná jídla, pekařské výrobky z bílé mouky. Nejezme ovoce a zeleninu, která obsahuje velký počet semínek (maliny, jahody, ostružiny, fíky, rajčata), protože jadérka se mohou zaseknout v divetikulách a způsobit zánět. Semínka třeba důkladně rozkousat – protože různé druhy ořechů nebo pražená rýže obsahují tvrdé části, které se také mohou zaseknout ve váčcích a způsobit zánět. POZOR! Po vážnější divertikulitidě se už vůbec nedoporučuje tyto potraviny konzumovat. Vyhýbejme se kofeinu, protože podobně jako sycené nápoje dráždí střeva. Také alkohol konzumujme pouze mírně. Jeden (pohár, mírně) alkoholický nápoj přispívá k relaxaci střeva, co může příznivě působit na divertikuly.
Dále je nezbytné:
Dobře vykonaná očista střeva:
Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artiles/PMC5265196/ https://www.wikiskripta.eu/w/Divertikulární_nemoc_tlustého_střeva