arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Žlučníková dieta – Co jíst pro zdraví žlučníku!

|

V dnešní době existují cílené jídelníčky téměř na všechno. Máme redukční diety slibující rychlý úbytek hmotnosti, režimy při průjmu či zácpě i detoxikační stravování. Žlučníková dieta však není tak známá. Není divu – žlučník obvykle nezpůsobuje potíže, nebývá často postižen chorobami a v břišní dutině o něm mnoho let ani nevíme. Když se ale problémy objeví, mohou být provázené velmi silnou bolestí. Abychom snížili riziko vzniku kamenů, vyplatí se věnovat pozornost jídelníčku.

Naštěstí nejde o výrazně zatěžující režim. Není nutné vzdát se mnoha oblíbených jídel a při jeho dodržování prospíváme nejen žlučníku, ale i celkovému zdraví. Množství a složení přijímaných potravin ovlivňuje složení žluči, a proto lze vhodnou stravou – například omezením celkového příjmu tuků – snížit pravděpodobnost tvorby kamenů.

O žlučníkových kamenech (cholelitiáza) je dobré vědět, že existují dva hlavní typy: pigmentové (bilirubinové) a cholesterolové. Pigmentové kameny se častěji tvoří při některých onemocněních jater, například při jaterní cirhóze, a prispívat může i nadměrný příjem jednoduchých sacharidů. Cholesterolové kameny souvisejí zejména s dlouhodobě tučnou stravou a častou konzumací hovězího a vepřového masa. Samozřejmě hraje roli i řada dalších faktorů (např. věk, ženské pohlaví, obezita, rychlé hubnutí), ale z hlediska stravování je klíčové zaměřit se právě na tyto oblasti.

Je také důležité zdůraznit, že cholelitiáza nemusí způsobovat žádné obtíže. Mnoho lidí má kameny ve žlučníku celý život bez výraznějších příznaků (asymptomatická cholelitiáza). Pokud se však potíže objeví, nejčastěji jde o akutní zánět žlučníku (akutní cholecystitida) nebo žlučníkovou/biliární koliku. V takovém případě je nutné vyhledat lékařskou pomoc.


Potraviny, které stоjí za to konzumovat

Protože cholesterol nacházející se v žluči se může snadno spojit a vykrystalizovat, je prvním krokem snížení nebo alespoň udržení hladiny cholesterolu na optimální úrovni. Vzhledem k tomu, že za vznikem žlučníkových kamenů může stát i obezita, je tělesná hmotnost dalším důležitým faktorem, na který je třeba dbát. Doporučuje se dodržovat takový jídelníček, který buď podporuje hubnutí, nebo alespoň nezpůsobuje přibírání.

Mnoho lidí dělá chybu v tom, že se chtějí zbavit nadbytečných kilogramů příliš rychle. Existuje řada zázračných diet a praktik, avšak rychlé hubnutí není ze zdravotního hlediska žlučníku zdaleka tak žádoucí jako z estetického pohledu. Následkem příliš rychlého hubnutí játra uvolňují více cholesterolu do žluči, která pak začne krystalizovat a formovat se do malých kamenů. Správná tělesná hmotnost a v případě potřeby hubnutí je tedy důležité a doporučované, ale nikoli rychle – pouze při dodržování principu postupnosti.

Zde je několik potravin, které mohou pomoci uchovat zdraví žlučníku:

● Většina salátů, mrkev, špenát a další snadno stravitelná listová zelenina vařená nebo syrová
● Rajčata
● Semínka
● Zelené fazolky
● Nízkotučné mléčné výrobky
● Ryby, mušle, libová masa
● Celozrnné obiloviny, vařené brambory

Z těchto potravin stojí za zmínku především semínka a vláknina. Podle studie „Obsah vlákniny a cholesterolu u zdravých žen před menopauzou“ se u sledovaných žen, které pravidelně konzumovaly semínka, méně často provádělo odstranění žlučníku. (1) Vláknina rozpustná ve vodě pomáhá snižovat hladinu cholesterolu jeho vázáním ve střevech, takže se cholesterol nemůže vstřebat a odchází z organismu stolicí. Některá semínka, jako například chia, jsou zároveň výbornými zdroji vlákniny, proto se vyplatí zařadit je do jídelníčku – mohou být užitečná nejen pro žlučník, ale pro celý organismus.

Konzumace malého množství alkoholu není pro žlučník škodlivá, ve větším množství se však jeho konzumace nedoporučuje. Stejně tak je prokazatelná souvislost mezi konzumací ovoce a zeleniny a menšími problémy se žlučníkem. (2) Ovoce a zelenina jsou kromě toho, že jsou bohaté na vlákninu, schopné také nahradit tuky, protože dokážou stejně tak vyvolat pocit sytosti a snížit nutkání konzumovat jiná tučnější jídla.


Potraviny, kterým je vhodné se vyhýbat

Není vždy účelné uvádět konkrétní jídla, kterým se kvůli ochraně zdraví žlučníku vyhýbat – praktičtější je soustředit se na problémové složky a technologii úpravy pokrmů.

● Mastná a olejová jídla (například langoš, chléb ve vajíčku)
● Silně kořeněné a pálivé přísady (například paprika, hořčice, křen, pepř)
● Potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů (například bílé pečivo, těstoviny apod.)
● Průmyslově zpracované potraviny (zejména nabídka rychlého občerstvení)
● Tučná červená masa a uzené potraviny
● Plnotučné mléčné výrobky (tučný tvaroh, plnotučné mléko, máslo a sýry)
Vejce
● Nadýmavé pokrmy (plněné zelné listy/závitky, sušené fazole)

Obecně – a zvlášť v dietním období – je vhodné omezit potraviny s vysokým obsahem nasycených a trans tuků a vyhýbat se sladkým jídlům a nápojům, jak je uvedeno ve studii „Stravovací návyky a riziko onemocnění žlučníku“. (3) Typicky nevhodné menu představuje hamburger s hranolkami a kolou (hovězí má vysoký obsah tuku, hranolky jsou mastné a kola obsahuje mnoho cukru).

Současně není vhodné „přestřelit“ do extrémně nízkoenergetické stravy – příliš rychlý úbytek hmotnosti může zvyšovat riziko žlučníkových potíží; redukce hmotnosti má být pozvolná a udržitelná.


Vzorový žlučníkový jídelníček

Chcete‑li pečovat o zdraví žlučníku, lze vyzkoušet následující jídelníček a přizpůsobit si výběr surovin podle vlastní chuti.

Snídaně: Ovesné vločky a čerstvé ovoce (např. banán, pomeranč, jiné citrusy), k tomu káva nebo místo ní čaj; případně menší porce nízkotučného jogurtu. Mírná konzumace kávy může přispívat k udržení zdraví žlučníku, proto je možné ji zařadit.

Oběd: Menší porce kuřecích prsou, libového masa nebo ryby, doplněné salátem či jinou čerstvou zeleninou.

Večeře: Syrová nebo dušená zelenina, krůtí či jiné libové maso, zelené fazolky, rýže, toast, artyčoky.

Artyčoky si zaslouží zvláštní zmínku – na základě dostupných výzkumů mohou napomáhat snižování hladiny cholesterolu a mít příznivý vliv na zdraví jater a žlučníku. (4)

Jak je patrné, tento režim se v zásadě neliší od obecně zdravé a vyvážené stravy. Žlučník nejvíce zatěžují tučnější pokrmy a průmyslově zpracované sacharidy; omezení těchto skupin prospívá nejen žlučníku, ale i celkovému zdraví.

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko aterosklerózy, která může být život ohrožující. Nadměrný příjem sacharidů a sladkostí vede k obezitě, jež je podhoubím celé řady dalších zdravotních potíží – například nádorových onemocnění nebo ztučnění jater.


Vědecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3290909/
2.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4902749/
3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4438647/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923586/